Stichting Natuurbehoud in Suriname

Over Brownsberg

Deze bevindt zich 130 km ten zuiden van Paramaribo tegen het stuwmeer aan. Met de auto in 2 uur bereikbaar. Er zijn  verschillende wandelroutes naar de plaatselijke stuif watervallen o.a. Leoval, Ireneval, Koemboe val, Mazarunival, Wittikreek en de Mazarunitop waar u een prachtig uitzicht hebt op het meer.

WAT KUNT U VERWACHTEN OP BROWNSBERG?

Kenmerkelijk is vooral het geluid van de kolonies brulapen die huizen in de bomen. Ook kunt u fraaie padden en kikkers zien en af en toe een slang. U ziet ook een veelheid aan orchideeën, varens en bromelia's. Vogels die u vaak tegen kunt komen zijn powisie's, papegaaien, ara's en parkieten.

 

Natuurbehoud bijdrage daggasten

Volwassenen SRD 35
Kinderen (2-12 jr) SRD 12.50
Kinderen (1mnd-2jr) Gratis toegang
   
Lokale gids SRD 70 p/dag
   
Meer

Stinasu beschikt over een aantal logeergelegenheden in het park die al voorzien zijn van douch en toilet.

  • Kapasi (8 personen)
  • Tapir (16 personen)
  • Jeugd Herberg (28 personen)
  • Ark (22 personen)
Meer

Leoval

Afstand: 45 min.
Moeilijkheidsgraad: goed te lopen

Vanaf het plateau komt u langs een mooi uitzichtspunt. Daar kunt u even relaxen met het gebrul van de brulapen op de achtergrond. Na ongeveer 15 minuten komt u op een splitsing. Links naar de Leoval en rechts naar de Ireneval. De afdaling  naar de Leoval is goed te doen voor iedereen. Op de terugweg is het op sommige stukjes even klimmen, maar er zijn trapjes gemaakt waardoor het makkelijker lopen is.

Ireneval

Afstand (heen): 75 min.
Moeilijkheidsgraad: behoorlijke klim

De Ireneval is een stukje verder dan de Leoval. Ook de wandeling is zwaarder, omdat er meer geklommen moet worden. Maar de val is zeker wel de moeite waard. Voor verfrissing kunt u onder de val gaan staan of pootje baden. Bij de val bevindt zich de ingang van een oude goudmijn.

Mazarunival

Afstand: 70 min.
Moeilijkheidsgraad: goed te wandelen

Het pad naar deze val is wel langer, maar ook makkelijker te lopen. Alleen het laatste stukje is minder goed. Deze val is kleiner dan de Leo- en Ireneval, maar de wandeling erheen is een mooie, rustige route.

Koemboe val

Afstand: 45 min
Moeilijkheidsgraad: redelijke klim

De koemboeval is vernoemd naar de voorkomende Koemboepalm, waarvan de blauw - zwarte vruchten worden gebruikt door marrons en indianen om een drank te maken die smaakt naar chocolademelk. De route is vrij vlak in het begin, maar daalt vrij steil daarna (laatste 500 m). Na de afdaling kom je de Koemboekreek tegen. 

Witikreek

Afstand: 105 min.
Moeilijkheidsgraad: langzaam dalende wandeling

Een hele mooie wandeling, met een redelijke moeilijkheidsgraad. Met een wandelstok en een rustig tempo is het een pittige wandeling. Aangekomen bij de kreek kunt u lekker uitrusten en een verfrissend bad nemen in de vijver.

Mazarunitop

Afstand: 15 min.

Deze plek is zonder veel inspanning te bereiken. Een kwartiertje lopen vanaf het plateau is er een uitzichtspunt dat de Mazarunitop heet. Daar staan bankjes waar u op kunt zitten en genieten van het uitzicht op het Brokopondomeer.